Alla har lättheter (du måste bara hitta dem)

Alla har lättheter (du måste bara hitta dem)

om bloggen

om livets stora och små frågor i allmänhet och om saker som berör funktionshindret add i synnerhet.

olika planeter

föreläsningarPosted by malene larssen Wed, March 03, 2010 11:24:22

Det var intressant att vara moderator i Lidköping igår. Kommunpolitiker från alla de stora partierna kom. Tre personer från föreningen Compassen, som tillsammans med ABF dragit ihop paneldebatten var också med i panelen. Föräldrar och några specialpedgoger fanns i fullmäktigesalen som åhörare.

Vi skulle hålla oss kring anhörighetsstöd till familjer där barn (och ibland deras föräldrar) har diagnoserna adhd/add, men vi skulle också tala om skola, fritidsverksamhet och inkludering hade jag fått som förhållningsregler.

Politikerna var trevliga och rörande överens om att saker måste bli bättre för människor med adhd. Föräldrarna sa att de inte tyckte att de märkte så stor skillnad. Att de diskuterade samma saker på ett möte för fyra år sedan. En specialpedagog som jobbat i yrket under 28 år sa, att hon såg att man kommit en bit, men att man fortfarande var mycket långt från målet, att behandla människor med adhd på ett sätt som fungerar, att acceptera, att respektera o s v. (Hon berättade också om en elev hon haft för flera år sedan, som hon lotsat genom skolan, men som när han fyllt 18 inte längre tillhörde något team. Några år senare gav han upp, sa hon. Han tog livet av sig. Orkade inte).

Jag dristade mig till att göra en liten miniundersökning med föräldrarna i salen(de föräldrar som satt i salen är ju de föräldrar som mår tillräckligt bra för att orka gå på en sådan här tillställning). Runt 20 föräldrar fanns det i salen. Ett par arga och bittra föräldrar, de flesta kunniga och energiska, några lätt uppgivna.

Jag ställde några frågor till dem, bland annat;

1 - Hur många av er föräldrar har ett barn som är med i en lagidrottsförening?

En hand upp, bara en. Mamman tillägger;

- Min son är med och spelar fotboll i ett lag, men han får vara med bara för att han är så duktig motorisk och tillför laget, annars hade han nog inte fått vara med.

2 - Hur många av er föräldrar har ett barn som det har fungerat väl/någorlunda väl för i skolan?

Ingen hand upp. INGEN HAND UPP!

Jag är fortfarande tagen av det. Ingen hand upp - av 20 möjliga. Det är ju fruktansvärt, det borde, bara den lilla frågan och det lilla svaret borde föranleda en rapport från skolverket, en undersökning - något. Det är ju fruktansvärt. Av 20 barn finns det inte någon skolhistoria som pågår eller som slutat lyckligt. Som fungarar/fungerat.

Men politikerna, som var trevlig, sa jag det? De menade att det måste bli ändring, det måste bli bättre. Den som lever får se. Om fyra år, kanske förändring, fast faan tro´t.