Alla har lättheter (du måste bara hitta dem)

Alla har lättheter (du måste bara hitta dem)

om bloggen

om livets stora och små frågor i allmänhet och om saker som berör funktionshindret add i synnerhet.

fantastiska pedagoger

skolans världPosted by malene larssen Tue, March 02, 2010 11:39:53

När min dotter var tio-elva år så fanns det stunder då jag funderade på om hon kanske skulle passa bättre/komma mer till sin rätt på en särskola. Min hjärna spann tankar dygnet runt, vecka efter vecka. Hur skulle jag lösa alla hennes motgångar i livet. Hur skulle jag få henne att bli lycklig igen. Hur skulle jag få henne att inte ge upp, att överleva.

Jag tänkte på det idag när jag och dottern satt på elevvårdskonferensen med (special)-läraren, rektorn, specialpedagogssamordnaren och kuratorn. De berättade allihopa hur duktig min dotter är! Hur bra hon arbetar! Hur bra de andra lärarna tycker att hon arbetar! Att hon är ambitiös och en trevlig elev!

Jag tänkte på det då, när jag satt och lyssnade. Jag har ju sett henne blomma de senaste åren. Jag har också sett hur hon under en tid återigen blev mobbad, kröp ner i källaren av uppgivenhet - igen. Hur rädd jag var då, att allt skulle upprepa sig. Och sedan, när skolan mobiliserade kraft och fick stopp på mobbningen. Min dotter, särskolan, hur kan man missuppfatta ett barn så grovt. Rätt hjälp istället.

När dottern och jag berättade för de andra om hur vi tycker att allt är så fanns det några saker som skolan och vi skulle fortsätta jobba på (det finns det ju alltid så klart).

Till slut kunde jag inte hålla mig.

- Ni är fantastiska, ni alla här inne, sa jag.

Jag tror de blev glada, men lite generade också kanske. Kanske blev dottern lite generade också... Jag är bara så oerhört glad att allt vi kämpat för faktiskt gett frukt, allt vi gått igenom har lett till något riktigt bra.

Tårarna kom, fast den här gången (mot väldigt många andra gånger så var det enbart, enbart, enbart lyckotårar).